Almind - testby for smartcity løsninger

Den lille landsby lidt syd for Viborg har afgørende betydning for energirenoveringen af Viborgs gadelys. Almind er nemlig epicenter for udforskningen af mulighederne i innovative løsninger på bl.a. gadelys.

Gamle master og lygtepæle i Almind er blevet udskiftet, til fordel for det mange vil kalde fremtidens gadelys. De nye master kan nemlig ”snakke” sammen og bruges til trådløst internet og opsamling af diverse data om alt fra mængden af skrald i skraldespande, vejtemperaturer, trafik, ledig parkering og busruter.

”Vi undersøgte markedet og valgte løsningen fra Paradox Engineering af flere grunde. Styresystemet PE.AMI er åbent og bygget på standard IP protokoller, som vi tror på bliver fremtiden. Samtidig får vi én platform til styring af både gadelys og parkeringshenvisning med mulighed for også at tilslutte andre applikationer uafhængigt af leverandørvalg. Og endelig er teknologien gennemtestet og i drift i en række europæiske byer.” Fortæller Thorkild Vestergaard, Civilingeniør i Viborg Kommune og projektleder på Almind Smartcity.

Intelligent gadelys

Planen er at eksperimentere med forskellige teknologier, der kan øge trafiksikkerheden og samtidig spare på energien. Fx tænder og slukker de nye lygtepæle automatisk efter behov. Det betyder, at de nye armaturer vil registrere den trafik, der kommer kørende eller gående og tænde lyset i en passende afstand foran trafikken, og siden slukke den igen. Lygtepælene vil også være i stand til at ”snakke” sammen med skraldespande, som ved hjælp af sensorer vurderer behovet for tømning. Via netværket i gadelyset kan informationerne sendes direkte til dagrenovationen, som vil kunne spare en masse unødvendige tømninger. Parkeringspladser kan med teknologien også gøres intelligente, og informere om ledige båse samt hvor, de er henne på parkeringspladsen.

Et pipeline projekt 

Projektet i Almind er et såkaldt pipeline projekt for en igangværende energirenovering, som Energi Viborg udfører i Viborg og omegn. Pipelinestyring er en faseinddelt og meget styret proces, hvor salgsmuligheder bringes fra indledende salgsfaser til ordre og fakturering. Det sikrer, at produktionen og leverancesystemet tilføres ordrer og projekter i en løbende strøm, så kapaciteten altid udnyttes optimalt og uforudsete udgifter ikke opstår. De resultater og data, man får ud af de innovative forsøg, der udføres i Almind, bliver derfor meget afgørende for det gadelysarbejde, Energi Viborg skal udføre for hele Viborg Kommune og efterfølgende vedligeholde.

Almind projektet forventes færdig i 2017.

keyboard_arrow_up